Nieuwe aanplant plantenbakken Wollefoppenstraat.
Op dinsdag 23 oktober j.l. hebben Tessa en ik een begin gemaakt met het schoonmaken en onkruid wieden van de groenbakken aan het begin van de Wollefoppenstraat om een aantal bakken opnieuw te beplanten.
We hebben het idee gevat om alle bloembakken opnieuw te beplanten met fruitbomen en bessenstruiken om zo het noodzakelijke met het aangename te verenigen. Hoe leuk is het om het in het najaar van 2013, gezamenlijk met de bewoners en kinderen uit de straat, het fruit te oogsten en dat lekkere dingen van te maken. We vinden het subliem, maar dat zeg je al snel van je eigen idee.
Via OpzoomerMee hebben we €175,00 gekregen en heeft de Tos € 250,00 geschonken. De deelgemeente heeft Gemeente Werken de opdracht gegeven om twee bakken van nieuwe aarde te voorzien zodat we konden beginnen met het aanplanten van deze bloembakken.
Alle bewoners in de straat en van het Terpstra flat waren op de hoogte gebracht van deze activiteit via een flyer en helaas werd daar spaarzaam gereageerd. De kinderen waren super enthousiast en stonden 's-middags al te popelen van ongeduld.
Woensdagmiddag 24 oktober
Rond 13.00 uur kwamen de jongelui van de Tos met een hele rits kinderen. Anastasia en GenneviƩre waren net rattenvangers van Hamelen. De leeftijden van de kinderen varieerden van 4 tot 14 jaar en gezamenlijk zijn we aan het beplanten geslagen. De volwassenen hebben de grote bomen en struiken aangeplant terwijl de kinderen een rand met bloeiende planten hebben aangebracht en de bloembollen hebben gepoot.
Iedereen was druk aan het werk en de kinderen genoten zichtbaar van deze fysieke activiteit. Met 2 uur waren de bakken gevuld en de bollen geplant. We hadden ook nog bloembollen, die wilde de kinderen in 2 andere bloembakken. Zij vonden dat de bakken dan te vol zouden worden en kwamen met het argument dat het leuk zou zijn om ook de andere bakken een beetje kleur te geven. Dat vonden wij een goed idee en hebben de kinderen hun gang laten gaan en keken vanaf een afstandje toe of dat goed ging.
Tijdens het aanplanten kregen we toch was nieuwsgierige bewoners naar buiten en dat heeft uiteindelijk geresulteerd dat alle bakken zijn geadopteerd. Dat houd in dat deze bewoners een plantenbak zullen gaan onderhouden. Zo krijgen we de bakken van de Deelgemeente in zelfbeheer.
Voor de kinderen hadden we limonade, snoepjes en chips, daar hebben ze erg van genoten.
Hard werken maakt immers dorstig en hongerig.
Na het beplanten was er nog een leuke workshop voor de kinderen
Pindaslingers maken. Terwijl de kinderen pindaslingers aan het maken waren, zagen we de aanzuigende werking hiervan. Er waren in mum van tijd veel vogels aanwezig op het plein. Koolmeesjes, musjes, merels en zelfs een Vlaamse gaai. Ze werden er opgewonden van en wilden zo snel mogelijk de slingers ophangen zodat de vogels konden eten. De pindaslingers hebben er maar een dag of 4 gehangen, de vogels waren zo hongerig dat de pinda's allemaal waren verorbert.
Conclusie: De activiteit is geslaagd. We hebben allemaal hard gewerkt en het was best zwaar maar de bakken staan er weer goed bij. De gemaakte pindaslingers werden in de bomen gehangen en trokken gelijk al allerlei verschillende volgens aan. De kinderen waren daar verrukt over. De betrokkenheid van de kinderen zal ervoor zorgdragen dat niemand de kans krijgt om ook maar een plantje uit de bakken te halen of er dwars doorheen te lopen. Participatie zorgt voor betrokkenheid, betrokkenheid in zijn plaats minder vandalisme.
Het zal een enorme uitdaging zijn om geld los te krijgen voor de overige 6 plantenbakken. We hebben dan ook een aanvraag gedaan bij de Rabo-bank en bij de Deelgemeente. Inmiddels hebben bericht gekregen dat de Rabo onze aanvraag heeft gehonoreerd. Nu maar afwachten of de Deelgemeente de aanvraag buurtgeld honoreert???? We hebben er vertrouwen in want we hebben genoeg bewoners die een bak willen adopteren voor onderhoud. We houden de moed erin.
Een aantal van onze hulpvaardige donderstenen