dinsdag 30 oktober 2012

Herfstactiviteit Wollefoppenstraat

 



Nieuwe aanplant plantenbakken Wollefoppenstraat.
 
 
Op dinsdag 23 oktober j.l. hebben Tessa en ik een begin gemaakt met het schoonmaken en onkruid wieden van de groenbakken aan het begin van de Wollefoppenstraat om een aantal bakken opnieuw  te beplanten.
 
We hebben het idee gevat om alle bloembakken opnieuw te beplanten met fruitbomen en bessenstruiken om zo het noodzakelijke met het aangename te verenigen. Hoe leuk is het om het in het najaar van 2013, gezamenlijk met de bewoners en kinderen uit de straat, het fruit te oogsten en dat lekkere dingen van te maken. We vinden het subliem, maar dat zeg je al snel van je eigen idee.

Via OpzoomerMee hebben we €175,00 gekregen en heeft de Tos € 250,00 geschonken. De deelgemeente heeft  Gemeente Werken de opdracht gegeven om twee bakken van nieuwe aarde te voorzien zodat we konden beginnen met het aanplanten van deze bloembakken.

 
 



Alle bewoners in de straat en van het Terpstra flat waren op de hoogte gebracht van deze activiteit via een flyer en helaas werd daar spaarzaam gereageerd. De kinderen waren super enthousiast en stonden 's-middags al te popelen van ongeduld.

Woensdagmiddag 24 oktober
Rond 13.00 uur kwamen de jongelui van de Tos met een hele rits kinderen. Anastasia en GenneviĆ©re waren net rattenvangers van Hamelen. De leeftijden van de kinderen varieerden van 4 tot 14 jaar en gezamenlijk  zijn we aan het beplanten geslagen. De volwassenen hebben de grote bomen en struiken aangeplant terwijl de kinderen een rand met bloeiende planten hebben aangebracht en de bloembollen hebben gepoot.

Iedereen was druk aan het werk en de kinderen genoten zichtbaar van deze fysieke activiteit. Met 2 uur waren de bakken gevuld en de bollen geplant. We hadden ook nog bloembollen, die wilde de kinderen in 2 andere bloembakken. Zij vonden dat de bakken dan te vol zouden worden en kwamen met het argument dat het leuk zou zijn om ook de andere bakken een beetje kleur te geven. Dat vonden wij een goed idee en hebben de kinderen hun gang laten gaan en keken vanaf een afstandje toe of dat goed ging.





Tijdens het aanplanten kregen we toch was nieuwsgierige bewoners naar buiten en dat heeft uiteindelijk geresulteerd dat alle bakken zijn geadopteerd. Dat houd in dat deze bewoners een plantenbak zullen gaan onderhouden. Zo krijgen we de bakken van de Deelgemeente in zelfbeheer.





 
 Voor de kinderen hadden we limonade, snoepjes en chips, daar hebben ze erg van genoten.
 Hard werken maakt immers dorstig en hongerig.
Na het beplanten was er nog een leuke workshop voor de kinderen
 






 
 



Pindaslingers maken. Terwijl de kinderen pindaslingers aan het maken waren, zagen we de aanzuigende werking hiervan. Er waren in mum van tijd veel vogels aanwezig op het plein. Koolmeesjes, musjes, merels en zelfs een Vlaamse gaai. Ze werden er opgewonden van en wilden zo snel mogelijk de slingers ophangen zodat de vogels konden eten. De pindaslingers hebben er maar een dag of 4 gehangen, de vogels waren zo hongerig dat de pinda's allemaal waren verorbert.



Conclusie: De activiteit is geslaagd. We hebben allemaal hard gewerkt en het was best zwaar maar de bakken staan er weer goed bij. De gemaakte pindaslingers werden in de bomen gehangen en trokken gelijk al allerlei verschillende volgens aan. De kinderen waren daar verrukt over. De betrokkenheid van de kinderen zal ervoor zorgdragen dat niemand de kans krijgt om ook maar een plantje uit de bakken te halen of er dwars doorheen te lopen. Participatie zorgt voor betrokkenheid, betrokkenheid in zijn plaats minder vandalisme.
Het zal een enorme uitdaging zijn om geld los te krijgen voor de overige 6 plantenbakken. We hebben dan ook een aanvraag gedaan bij de Rabo-bank en bij de Deelgemeente. Inmiddels hebben bericht gekregen dat de Rabo onze aanvraag heeft gehonoreerd. Nu maar afwachten of de Deelgemeente de aanvraag buurtgeld honoreert???? We hebben er vertrouwen in want we hebben genoeg bewoners die een bak willen adopteren voor onderhoud. We houden de moed erin.


Een aantal van onze hulpvaardige donderstenen
 





 

woensdag 10 oktober 2012

Kunstroute Kralingen/Crooswijk

6 en 7 oktober 2012

De stichting heeft dit jaar voor het eerst deelgenomen aan de kunstroute.

Het Oogstfeest was dit jaar heel bijzonder, omdat er ook drie kunstenaars deelnamen en workshops gaven.
Dit was een enorme hit. Het was de hele dag een drukte van gewelste. Dat kan ook niet anders want er hebben ongeveer 250 kinderen en volwassenen aan de workshops deelgenomen. Er werd gepuft, mouwen opgestroopt, tongen uit de monden, stilte momente van uiterste concentratie, alemaal tekenen van krachtige inzet. Iedereen was razend enthousiast en konden er niet genoeg van krijgen. Deze gezamenlijke inzet heeft uiteindelijk geleidt tot de totstandkoming van de kunstwerken.

Na het Oogstfeest zijn de kunstwerken 2 maanden geexposeert in de Etalage's van de AH aan de Vlietlaan en opgenomen in de kunstroute van Kralingen/Crooswijk
Helaas zijn we door de drukte vergeten foto's te maken van de kunststukken in de etalage's


Het vilten wandkleed van Karin Glaubitz

De stokkenboom van Pauline Glaubitz

De opbrengst voor het kunstwerk van Vera Harmsen

 
De




maandag 1 oktober 2012

Herfstworkshop Senioren

Op donderdag 27 september was er weer een leuke dag met workshops voor de Senioren.
Ja, wat weer te doen? Moesten we voor de heren iets mannelijks verzinnen? Dat was de vraag. Daar hadden we al heel snel het antwoord op, en zijn dat gaan uitwerken. Gelukkig hadden we ook weer hulp van Tonie, zij kent de dames en heren inmiddels goed en weet zich hier en daar een grapje te permiteren.

Ochtend workshop voor de dames.
Eieren decoreren.
 












De knijperworkshop voor de heren

 De heren hebben lekker gefreubeld met knijpers.
Gelukkig hadden we een aantal voorbeelden gemaakt, welke de heren als voorbeeld konden gebruiken. Dhr. van Starrenburg maakte een servethouder en was daar heel trots mee.

Meneer Minnebreuker deed een poging om een schommelstoeltje te maken.
Heel rustig en geduldig ging hij zijn gang. Aan het eind van de middag
had hij het toch mooi voor elkaar. Want zo makkelijk was het niet om
het schommelstoeltje te maken.

Zo'n ochtend hard werken, maakt hongerig.
Het was maar goed dat we een grote pak kippensoep hadden gemaakt en
twee grote schalen met lekkere broodjes. Nou, dat was geen straf, al zeg ik het zelf. 
We hebben allemaal lekker gesmikkeld en waren klaar voor de middagworkshop.

Vilten muizen als speldenkussen

De dames kunnen het nog goed. De festonsteek hebben zij goed in de vingers.  

In opperste concentratie wordt er gewerkt. Je kon hier en daar een spelt horen vallen.


Een aantal van de resultaten.
Wat een verschijdenheid aan muizen.
 

 Mevr. Maas heeft het niet zo op muizen, dat is evident.
Hij of zij mocht toch even met de mama op de foto.

 Bij Yvonne wat dat duidelijk anders gesteld.
Heel lief werd de muis gestreeld om vervolgens onder de jas te verdwijnen.


Borreluurtje
Lekker aan de borrel met een hapje na een drukke maar creatieve dag.
De dames genieten zichtbaar van hun advocaatje met slagroom.
En met een bittergarnituur erbij is het helemaal feest.
Even een moment om lekker te babbelen over de ervaringen van de dag.



Waar over spraken zijn, die drie zussen op een rij?
Dat is voor ons een vraag en voor hen een weet.